Gravad Lax met Dille van Saltomy

Ingrediënten:

– 800 gram verse zalmfilet, zonder huid

– 150 gram grof Saltomy’s zeezout

– 100 gram kristalsuiker

– 3 eetlepels Saltomy’s Dille

– Versgemalen zwarte peper

– Roggebrood, om te serveren

– Mosterdsaus, om te serveren

Instructies:

1. Begin met het voorbereiden van de zalmfilet. Controleer of er nog eventuele graten aanwezig zijn en verwijder deze indien nodig. Zorg ervoor dat de zalmfilet mooi schoon is.

2. Neem een grote kom en meng daarin het grove zeezout, de kristalsuiker en de dille. Dit vormt de basis van de marinade.

3. Leg een groot stuk vershoudfolie op een schoon werkoppervlak. Leg de zalmfilet met de vleeskant naar boven op het folie.

4. Wrijf het zout- en suikermengsel gelijkmatig over de zalmfilet. Zorg ervoor dat de zalm goed bedekt is met de marinade aan alle kanten.

5. Voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

6. Vouw het folie strak om de zalm en zorg ervoor dat deze goed is afgesloten. Plaats de ingepakte zalm in een ondiepe schaal.

7. Leg een plat bord op de zalm en plaats gewichten erop om de zalm onder druk te zetten. Dit helpt om de zalm gelijkmatig te marineren.

8. Zet de schaal met de zalm in de koelkast en laat deze minstens 24 tot 48 uur marineren. Gedurende deze tijd zal de zalm langzaam gegaard worden en de smaken van de marinade absorberen. Halverwege de marinetijd, draai de zalmfilet om zodat beide zijden gelijkmatig gemarineerd worden.

9. Na 24 tot 48 uur, haal de zalm uit de koelkast. Verwijder voorzichtig het folie en schraap het zoutmengsel van de zalm af.

10. Snijd de gemarineerde zalm in dunne plakjes. Serveer de Gravad Lax met roggebrood en mosterdsaus aan de kant.

11. Geniet van deze heerlijke Scandinavische delicatesse met vrienden en familie!

Dit recept voor Gravad Lax met dille van Saltomy is perfect voor een feestelijke gelegenheid of een speciale maaltijd. De zalm wordt heerlijk zacht en krijgt een unieke smaak door de combinatie van dille, zeezout en suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *